BECOME A HAM RADIO OPERATOR

Защо да стана радиолюбител

Радиолюбителите имат свои собствени радиостанции. Това не са броудкаст станции и не се използват за излъчване на радиопрограми. Използват се за комуникация със други радиолюбители по света. По силата на международно споразумение на радиолюбителите са разпределени редица честотни ленти които те могат да използват за комуникация по между си. Някои от тези честотни ленти са по-подходящи за комуникация с относително малък обхват (например в града), докато други са подходящи за комуникация в световен мащаб. Всичко зависи от това, което искате да направите.

Някои радиолюбители се радват да разговарят с други такива по света (най-вече за лични и технически въпроси), докато други в конкурентните аспекти на хобито - влизат в световни състезания, за да покажат уменията си за работа срещу най-добрите в света. Някои проучват нови техники на разпространение на радиовълните, докато други се радват на експерименти с нови антени.  Трети говорят с астронавтите в Международната космическа станция или с други радиолюбители чрез множеството любителски комуникационни спътници, които обикалят планетата.

Любителската радиостанция може да предава реч, кода на Морз, данни или изображения. Любителското радиооборудване не е необходимо да бъде прекалено скъпо - няколко десетки лева ще ви стигнат за компонентите на малък приемник и предавател, способен да комуникира с цял свят при подходящи условия. Но, разбира се, може да искате по-съвременно оборудване. Някои радиолюбители харчат много пари за оборудването си, но това не винаги означава по-добри резултати! Умението на оператора си остава от най голямо значение.

Всеки ден се чуват хиляди радиолюбители, които комуникират в ефира. Защо и вие да не сте един от тях и да се насладите на магията на радиолюбителството ?

 

Как да стана радиолюбител ?

Радиолюбителството се регулира от международна конвенция. Това означава, че не можете просто да си направите или закупите любителското радиосъоръжение и да го използвате. Имате нужда от лиценз от вашия национален телекомуникационен регулатор. Ще имате възможност да получите лиценз, когато сте показали необходимото ниво на техническо разбиране на радиокомуникациите . Във всяка държава изискванията са различни и се определят от местният регулаторен орган.

В р- България е относително лесно да се придобие лиценз за радиолюбител клас 2 . На сайта на нашият регулатор Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) във раздела „Практическа информация“ и подраздела „Информация за радиолюбители“ се намира цялата необходима документация и информация за получаването на радиолюбителски лиценз. От този раздел могат да бъдат изтеглени въпросниците за теоритичният тест и да водите самоподготовка по поставените там въпроси. Другият начин е да посетите организираните от БФРЛ безплатни курсове за подготовка на радиолюбители клас 2 и клас 1 . Още един вариант за самоподготовка и чрез сайта http://www.repeaters.bg там има секция за самоподготовка чрез решаване на тестовете в електронен вариант. Но най добрият начин си остава чрез посещението на курсовете организирани от БФРЛ които за съжаление към момента се провеждат само на територията на гр. София. В раздел „Курсове“ на сайта на БФРЛ можете да видите датите на които се провеждат курсовете а в раздел „Изпити“ датите обявени от КРС .

 

Стефан Александров LZ1WDX.