Европейско първенство по радиозасичане (ARDF) и Световно първенство по скоростна телеграфия (HST)

В края на август - началото на септември в Банско се проведе европейското първенство по радиозасичане. За първи път то обединяваше както младежките категории (до 16 г)., така и класическите категории за по-възрастни (юноши, девойки, мъже, жени). Причината беше малко странна, но напълно реална – Covid-пандемията. България още преди няколко години беше утвърдена за домакин на младежкото първенство 2021 г. и беше решена да го организира, докато утвърденият за домакин на първенството за по-възрастните се отказа от провеждане му поради пандемията. В такава обстановка БФРЛ предложи да приеме едновременно и двете първенства и беше подкрепена от работната група към IARU почти единодушно. Така, след като 2020 г. беше изцяло пропусната, зажаднелите за състезания „лисичари“ се втурнаха към Банско. Повече от 320 бяха спортистите, представлявайки 20 държави. Като към тях прибавим международните съдии, феновете, дошли специално да подкрепят отборите си, многобройните помагачи, без които състезание от такъв ранг е невъзможно, можете да добиете представа за, няма да е пресилено да се каже, подвига, който БФРЛ извърши. При това без отклонение от действащите правила и ограничения, наложени поради пандемията. След завършването на първенствата бяхме похвалени от Вицепрезидента на IARU и Президента на IARU Регион 1. А БФРЛ остана радостна и горда с две постижения, които е редно да се отбележат:

-       Нито един от направените PCR тестове при завършване на първенствата не се оказа положителен;

-       България (БФРЛ) е на първо място в света по брой домакинства на континентални и световни първенства по радиозасичане – вече цели осем!

Всяко от двете първенства включваше по четири дисциплини – класическите 3,5 MHz и 144 MHz плюс дисциплините спринт и радиоориентиране, или с други думи казано, четири дни хубаво бягане. Ето какво завоюваха българските състезатели:

Първи места, златни медали и Европейски титли за:

Димитър Кирев М70 / радиоориентиране

Златин Костов, Николай Митев, Даниел Николов – отборно мъже М50 / 144 MHz

Сребърни медали за:

Димитър Кирев М70 / 3,5 MHz

Златин Костов М50 / 144 MHz

Бронзови отличия спечелиха:

Димитър Кирев М70 / спринт

Евангелина Дяксова W19 / радиоориентиране

Юлия Соколова и Стелиана Матеева – отборно жени W45 / 3,5 MHz, а също и на 144 MHz

Димитър Кирев, Асен Томов, Панайот Данев – отборно мъже М70 / 3,5 MHz

Евангелина Дяксова, Силвана Илева – отборно жени W19 / 3,5 MHz

 

Непосредствено преди Европейските първенства за млади и стари, отново в Банско, но на други терени, се проведе още едно класическо състезание – четиридневка за т.н. Евро купа. Състезанията включваха само индивидуално класиране. Половината състезатели, които имаха намерение да участват в Европейските първенства се явиха и на Евро купата. Българите си тръгнаха с не малко медали и от тези състезания.

Първи места за:

Димитър Кирев М70 / 3,5 MHz

Златин Костов М50 / 144 MHz

Втори места за:

Николай Митев М50 / 144 MHz

Панайот Данев М70 / спринт

Трети места за:

Даниел Николов М50 / радиоориентиране

Димитър Кирев М70 / радиоориентиране 

Една седмица по-късно в Херцег Нови, Черна гора се проведе Световното първенство по скоростна телеграфия (HST). И тук трябва да отдадем дължимото на домакините – след като 2020 г. беше изцяло пропусната заради пандемията, те се решиха да създадат условия за удовлетворяване на спортните амбиции на HST отборите и го направиха по много добър начин. Отделно трябва да се споменат красотите на Херцег Нови и околностите.

Състезатели от 17 държави се явиха на първенството, някои държави за първи път – Алжир, Косово. САЩ заедно с Алжир бяха единствените участници извън Европа. В такава конкуренция българският отбор зае пето място в отборното класиране. Може би някои ще решат, че това е място, с което няма какво да се гордеем, но обяснението е просто. Само трима българи се решиха да пътуват до Черна гора и да участват в първенството – Теодора Карастоянова, Николай Енчев и Панайот Данев. Защо толкова малко? Пандемията ли е причината или просто този спорт запада в България?

Теодора Карастоянова спечели медали във всичките четири дисциплини – златни в Morse Runner (симулиран 10-минутен КВ контест) и RUFZ (приемане на повиквателни знаци) и бронзови в приемане и предаване, а също и бронзов медал в комплексното класиране.

Николай Енчев завърши със сребърен медал в Morse Runner.

Накрая е нормално да споменем, че България беше представена и от двама съдии – Иван Иванов и Иван Котев. Като такива и двамата се представиха безупречно в задълженията си.