YOTA 2013 Тарту, Естония

Здравейте,

През 2013г. аз- Станимира Вълчева, Даниела Вълчева, Катя Стоянова и Теодора Гецова взехме участие в европейския проект Youngsters On The Air, който се проведе в естонския град Тарту. Бяхме настанени в страхотен комплекс в близост до езерото Raadi. Всяка сутрин в парка край него се провеждаха игри, представяни от различните отбори, които имаха за цел сплотяване на участниците и запознанство с различните култури.

Още първия ден организаторите бяха подготвили опознаване, където всеки член на отборите се представяше и разказваше за своите хоби интереси. През деня посетихме местния увеселителен парк, където се забавлявахме на различните съоръжения и играхме баскетбол. Вечерта имаше интернационална вечер, на която различните държави демонстрираха своята национална кухня. Ние имахме сладко от рози, баница, суджук, ракия, мента и др. и всичко беше харесано много от другите.

Всяка сутрин подготвяхме различни презентации от смесени отбори от по 5-6 човека на разнообразни теми- напр. „Как започнахме нашето хоби“, „Кариера в телекомуникацията“, „Как ще изпратим сателит“, които бяха доста интересни за нас. След обед всички се събирахме и играехме футбол, разговаряхме, ходихме до езерото да се къпем, разхождахме се в града. Времето от 16:00ч. беше отделено за практически задачи- правихме собствени УКВ антени, работихме с различни комплекти за радиостанции, но най-интересно беше заниманието с роботи, което беше спечелено от написаната от нас програма. Вечерите всички се събирахме, говорехме си, смеехме се, пеехме, танцувахме.

Шестият ден беше отделен за представянето на българите в сферата на радиозасичането. Тъй като дотогава ние бяхме единствените, които се занимавахме с тази дисциплина, направихме демонстрация на спорта на останалите участници и много от тях се запалиха по него. Вечерта посетихме местния планетариум, където наблюдавахме дъжда от падащи звезди.

За нас това пътуване ще остане незабравимо, не само защото се запознахме с много и приятни хора на нашата възраст, които имат същите хоби интереси като нас, но и защото видяхме как се правят реални радиовръзки на радиостанцията, поставена там.

Станимира Вълчева

Tags: