19-то Световно първенство по радиозасичане, Сокчо, Южна Корея

Преди броени дни завърши 19-тото Световно първенство по радиозасичане в Южна Корея, която отново прие след 10 години домакинството на този най-голям ARDF форум.

През 2008 г. България бе представена от 12 състезателя, но за съжаление не можа да спечели нито един медал. Израстването на отбора през годините е факт и макар с двойно по-малко състезатели (шест на брой), тази година успяхме да завоюваме 4 медала – два златни и два сребърни и то в най-елитните групи – при 19 и 21-годишните!

Малко по-подробно за самата подготовка, пътуването и участието на българския отбор...

България беше представена от шестима състезатели в следните категории:

  • W19 - Евангелина Дяксова и Андрея Дяксова
  • W21 - Антоанета Дяксова
  • M19 - Ценко Ценков
  • M21 - Иван Сираков
  • М50 - Виктор Ценков

Панайот Данев беше част от международното жури.

Българският отбор имаше привилегията да се радва и на малка група фенове, които поеха всички разходи по пътуването и престоя си: Гинка Калинова, Иван Дяксов и Анастасия Дяксова. Те окуражаваха и помагаха на отбора от началото до финала, за което сме им много благодарни!

Въпреки натоварения график на нашите водещи състезатели, успяхме да направим 6-7 тренировки в София, като основен акцент при тях беше радиоориентирането, където имахме най-добри шансове.

С цел поне елементарна аклиматизация, предвид 6-часовата разлика, отборът отпътува по-рано, като прекара два дни в столицата Сеул. Разбира се използвахме времето в Сеул и за запознаване със забележителностите му и особености на националната кухня.

http://bfra.bg/images/2018/seoul_group.jpg

На 2-ри септември, както беше предварително договорено, организаторите ни направиха трансфер до състезателния център, заедно с голяма част от другите участници. Отборът си получи акредитациите и се настани в два апартамента (в единия бяха дамите, а в другия - мъжете). На най-малкия състезател Ева и на най-стария (мен), разбира се, се падна „привилегията” да ползваме т.н. "корейско легло" или "корейско настаняване". За незапознатите - на
практика това е едно тънко шалте върху твърдия под.

Трети септември беше денят за тренировка, прослушване на приемниците и откриване. Светлата част на деня мина в сглобяване и изпробване на апаратурата, като остана време и за кратък тонизиращ крос (5-7 км).

За откриването и церемониите по награждаване домакините се бяха постарали с ангажиране на огромна професионала сцена с осветление и озвучаване. С това те вдигнаха доста лентата за бъдещите домакини на форуми от този тип. Откриването беше стегнато и кратко, което беше много добре на фона на дъжда, който валеше през това време.

В първенството взеха участие 304 състезатели от 30 страни, в това число няколко нови, като Макао и Хонг Конг.

През този богат на събития ден се проведе и среща на работната група по ARDF на Регион 1. Наред с другите решения, аз бях утвърден като главен съдия на предстоящето Световно ARDF първенство до 16 г. в Украйна през следващата 2019 г.

http://bfra.bg/images/2018/the_team.jpg

4-ти септември - големият ден за нас. Основните ни очаквания бяха за този ден и в голяма степен се оправдаха.

Две шампионаски титли за Андрея Дяксова и Иван Сираков, сребърен медал за Евангелина Дяксова и четвърто място за Антоанета Дяксова!!!

Единствено може да съжаляваме за малкото, което не достигна на Тони да се качи на почетната стълбичка.

http://bfra.bg/images/2018/medalisti.jpg

5-ти септември – първи ден за класическите дисциплини – 80m за групите M19, M21, W19, W21 и M40 и 2m за всички останали групи. Организаторите ни изненадаха с изключително тежък и дълъг маршрут, където успешното завършване беше истински успех. Нашите състезатели заеха следните места:

  • Андрея - 13
  • Тони - 19
  • Ценко - 20
  • Иван - 20
  • Виктор - 13

Ева не успя да завърши в контролнто време с около три минути.

6-ти септември – СПРИНТ. По традиция от няколко години в тази дисциплина, която най-малко се практикува у нас, стартират малко състеатели, които се чувстват уверени в нея. Тук също не направихме изключение и единствено Ценко, който традиционо се чувства добре в спринта, стартира. Останалата част от отбора реши да прекара времето до финиша на Ценко някъде по бреговете на Японско море.

http://bfra.bg/images/2018/jap_sea.jpg

http://bfra.bg/images/2018/jap_sea2.jpg

Ценко се представи отлично, като зае 7-мо място - само на две минути от почетната стълбичка.

Същият ден изпратихме Иван Сираков за България, където само след един ден му предстоеше старт от Държавното първенство по ориентиране – дълга дистанция. На този старт Иван също стана безапелационен шампион, като победи с повече от 9 минути втория.

7-ми септември – втори ден на класическите дистанции – 2m за групите M19, M21, W19, W21 и M40 и 80м за всички останали. Малко бяхме притеснени предвид тежкия терен на първата класика, но направихме задълбочен анализ на ситуацията и избрахме вярната тактика. Ади за пореден път се показа като боец и спечели сребърен медал.

За тези, които не знаят, Андрея има три индивидуални медала от класическите дисциплини от ARDF първенствата до 16 , двукратна световна шампионка в радио ориентирането при девойки до 19 г.,  eвропейска шампионка и вицесветовна в класическата дисциплина на 2 m, сребърна медалистка отборно в класиката на 2 м.

http://bfra.bg/images/2018/adi.jpg

Ценко също се представи отлично и зае 8-мо място.

В заключение:

Българските състезатели представяха България и БФРЛ на това първенство и тяхното представяне бе изключително успешно и достойно!
Огромни благодарности на родителите на състезателите, които са в основата за тяхната пълноценна целогодишна подготовка и дадоха основен принос това пътуване да се осъществи!
Благодарности на екипа на OLAND, които от няколко години ни осигуряват безвъзмездно екипите за бягане и награждаване!

С уважение:
Виктор Ценков - LZ3NN

 

Tags: