YOTA 2018 Южна Африка

От 8-ми до 14-ти август в Йоханесбург, Южна Африка се проведе седмото по ред издание на Youngsters On The Air. Тази година за първи път събитието излезе извън пределите на Европа! Сред участниците, осмелили се да преминат отвъд Екватора, беше и българският отбор, представен от Ванеса Павлова (LZ1BR), Кирил Венев (LZ1WIN) и Ангелика Попова (LZ1ANQ), а наш тим лидер беше LZ1WIN или просто Киро. Мястото на събитието беше стратегически подбрано не само поради близостта си до летище O.R. Tombo, но и заради огромната си площ, която даде възможност да се проведат много и разнообразни дейности през цялата седмица. За оптимално разпределение на задачите, всички бяхме разделени в отбори с по няколко държави във всеки отбор. Всеки отбор имаше право да избере име на своя отбор като се организира забавно състезание между избрани членове на отборите. По реда на завършили успешно състезанието, отборите имаха право да избират между Big Five -лъв, леопард, носорог, африкански слон, кафърски бивол.

Вторият ден в хотела, който бяхме настанени дойде един незабравим гост, а именно красивият гепард, който ние никога няма да забравим. Неговият вид, кралски гепард, е застрашен от изчезване затова доброволци се грижат за размножаването на вида му! Лекцията, която ни бе изнесена ни дари с много знания за едни прекрасни африкански животинки. В този ден ние направихме свои яги антени, които по-късно през седмицата тествахме. На другия ден отборите започнаха работа върху Bacarsats construction cont в кубчета сложихме електроника, която всеки отбор завърза за балона засичане, който пуснахме свободно във въздуха. Самата електроника бе за засичане на балона, отчитане на температура и други важни показатели. Тогава ние постигнахме рекорд, тъй като балонът достигна близо 28 км височина! На 11 август отпътувахме за Secunda, където измръзнахме от студ! В АФРИКА! Напуснахме хотела към 3:30 сутринта и в 6 вече бяхме на открито поле при температура от -6 градуса! Тръпнещи за слънце, наблюдавахме отлитането на балона, а след това го засякохме и няколко души отидоха да приберат кубчетата, от които извлякохме рекордните резултати. Следващият ден бе запълнен с уършопи, а именно направата на часовник,QSX transceiver и 20m lowpass filter. 20 човека посетиха компанията GEW Technologies компания за изработка на военна техника. 50 участника посетиха BOSCO – компания за изработка на платки.

Благодарение на SARL, южноафриканската федерация на радиолюбителите, всички участници получихме възможността да се явим на изпит за HAREC сертификат. Само 25 участници избраха да се явят на изпита, тъй като трябваше да изберем между учене за изпит и изпит или забавни занимания! От 25-мата явили се на HAREC, 20 участници изкараха успешно изпита, сред които бях и самата аз! Мечтаният сертификат се дължи на упоритостта на явилите се, но и на Noel Patrick Hammond!

Предпоследният ден всички участници отпътувахме за нашия lifetime experience. САФАРИ! За нас, организаторите се бяха погрижили да изпитаме африканско чувство, чувството да бъдеш на Сафари и то, не за 5 или 10 минути, а за цели 3 часа! 3 часа в преследване на животни, следвайки следи, които са оставили по пясъка! След сафарито нашите рейнджъри ни закараха до Mongena Game Lodge, където имахме прекрасен обяд в близост до зебри и африкански кудута – нещо между сърна и елен! Всеки можеше да се снима с тях или просто да им дари капчица любов като ги погали. В късният следобяд се завърнахме в хотела, където за наше голямо съжаление трябваше да опаковаме своя багаж.. Вечерта се радвахме и на африкански ритми, като ние самите имахме възможността да се научим да свирим на тарамбука!

Последната вечер преди официалния край на YOTA 2018, всеки отбор имаше възможност да каже няколко думи за преживяното през седмицата. Откроиха се думите на Нико, Куус и Лиса, като участниците успяха да просълзят един от големите отговорници за прекрасното изживяване – Нико! Отборният дух, желанието да споделиш хобито си, да научиш нещо ново и да се запознаеш с хора от цял свят, които биха гледали на теб като на човек, който би отделил 1 седмица от живота си точно, за да обмени своя опит и да бъде заобиколен от хора, предавайки на същата честота. Ентусиазмът и цялостното настроение по време на събитието превърнаха YOTA в едно от преживяванията на живота ни!
Ванеса Павлова LZ1BR

Tags: